Jdi na obsah Jdi na menu

Zástupci

 Pampeliška (Taraxacum), či také smetánka lékářská. Plevelná rostlina běžná po celé ČR. Pampeliška je nenáročná na půdu, má velmi dužinaté listy, květenstvím je žlutý úbor.

Kopretina - jedná se o dvouleté až víceleté byliny. Kopretiny je možno nalézt v Evropě, Severní Africe a částech Asie. Řada druhů byla zanesena i do AmerikyAustrálie a na Nový Zéland.V Česku přirozeně rostou tři druhy, které jsou blízce příbuzné a na první pohled značně podobné. Někteří lidé tyto druhy v minulosti nerozlišovali.

Bodlák (Carduus) je rod více nebo méně ostnatých rostlin. Původ bodláku je v Evropě a v mírném a částečně i subtropickém pásu Asie až po MongolskoČínu a Dálný východ a ve středomořské oblasti AfrikyPreferuje lehké hlinitopísčité půdy s dostupnou vláhou a dostatkem dusíků, roste na slunném i stinném stanovišti. Nejčastěji vyrůstá na zanedbaných loukách, pasekách, okrajích cest, lužních lesů, příkopů a na březích vodních toků a jezer.České republice se vyskytuje poměrně často od nížin až po pahorkatiny, je zde považován za plevelnou rostlinu, ne však za invazivní.